Yksinäisyys kalvaa jo lähes joka kolmatta suomalaista – monilla ei ole ainuttakaan kaveria jolle jutella

SPR:n kyselyn mukaan korona-aika on pahentanut yksinäisyyttä rajusti. Ystävätoiminnassa sitä voi liennyttää.

Mies koira sylissään talvisessa lumimaisemassa
SPR:n vapaaehtoinen ystävä Mauno Nevalainen ottaa usein Luppa-koiran mukaan ystävätapaamisiin. Koira rikkoo jään saman tien. Mari Vesanummi / Yle

Lähes joka kolmas suomalainen kokee juuri nyt yksinäisyyttä. Pysäyttävä luku käy ilmi tänään julkaistusta SPR:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Yksinäisyyden lisääntymisen huomaa myös Tampereella ystävätoiminnan ytimessä.

– Syksyllä tuli aika hätkähdyttäviä yhteydenottoja. Ihmisillä ei ole ketään, joiden kanssa jutella tai joka kävisi kylässä, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Kaisa Kuuppo SPR:n Tampereen toimipisteestä kertoo.

Totaalista yksinäisyyden tunnetta vastaan voi taistella ottamalla yhteyttä ystäväpalveluun. Korona-aika on tuonut yhä laajemman kirjon yksinäisiä ihmisiä palvelun piiriin.

– Ihan kaikenikäisiä on odottamassa ystävää. Pysäyttävää on ollut se, että alle kaksikymppisiä tulee nyt meille. Uudet kaupunkiin muuttaneet opiskelijat eivät ole etäopintojen takia löytäneet uutta kaveriporukkaa, Kuuppo kertoo.

Nainen hymyilee maski kasvoillaan SPR:n Tampurin tiloissa Tampereella.
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin Kaisa Kuupon mukaan hyvä tapa taistella yksinäisyyttä vastaan on se, että ihmiset pitävät ainakin omista läheisistään huolta. Vapaaehtoisia ystäviäkin SPR:llä edellen kaivataan. Mari Vesanummi / Yle

Leski rohkaistui soittamaan

Yksinäisyys on valtakunnallisesti lisääntynyt erityisesti yli 65-vuotiailla, yksinasuvilla, pienituloisimmilla ja työelämän ulkopuolella olevilla. Leskeksi jäänyt Sirkka-Liisa Sirkiä ei arvannut Tinderiin lähteä, mutta oli kuitenkin kaveria vailla. Hän päätti tarttua SPR:n ystävätoimintaan. Numero löytyi, mutta rohkeutta piti vielä hieman kerätä.

Kun on ollut yksin, sitä puhetta vaan riittää, ihan kaikesta.Sirkka-Liisa Sirkiä

– Kyllä minä sitä pyörittelin siinä. Onko tämä ihan tyhmää? Sitten aattelin, että ei se ota jos ei annakaan, Sirkiä naurahtaa.

Hän rohkaisee muitakin ottamaan askeleita ulos oman neljän seinän sisältä. Elämäänsä pitää uskaltaa hakea sisältöä.

– Tuli ihan semmonen olo, että minä joko elän tai hiivun myös tästä pois, Sirkiä kuvailee.

Nyt leskirouva hymyilee iloisesti, sillä edessä on kävelylenkki oman ystävän kanssa. Mauno Nevalainen on käynyt tapaamassa Sirkiää kahdesti viikossa. Kaverukset käyvät kävelyllä ja istuvat kahvipöydässä parantamassa maailmaa.

– Kun on ollut yksin, sitä puhetta vaan riittää, ihan kaikesta. Tuntuu että sielunkumppanin olisin löytänyt.

Harmaatukkainen nainen hymyilee.
Leskeksi jäänyt Sirkka-Liisa Sirkiä on saanut elämälleen uutta iloa, kun hän sai ystävän jonka kanssa jakaa ajatuksia. Mari Vesanummi / Yle

Vapaaehtoisena ystävänä kokee iloa itsekin. Vapaaehtoisella Mauno Nevalaisella on useampia ystäviä SPR:n kautta. Osaa hän näkee kasvokkain, osan kanssa toimitaan verkossa. Vapaaehtoisena toimimisesta saa itselleenkin paljon.

– Se on se hyvä mieli ja semmoinen ilo, kun näet miten ne yksinäiset ihmiset saavat niistä keskusteluista myös itsellensä sen hyvän mielen, Nevalainen kuvailee.

Huolehdi kavereista erityisesti juuri nyt

Vapaaehtoiseksi ystäväksi kaivataan lisää ihmisiä, mutta tärkeää olisi nyt pitää huoli myös lähipiiristään. Korona-aika koettelee myös sosiaalisia ihmisiä, lievä yksinäisyyden tunne lientyy yhteydenpidolla.

– Ihan jokainen voisi lähteä siitä, että huolehtii läheisistään, ihan vaikka naapureista. Sekin että tervehtii naapuria, sekin voi olla iso juttu, jos ei ole ketään juttukaveria, Kaisa Kuuppo muistuttaa.

Jos innostusta riittää ystävätoimintaan oman lähipiirin lisäksi, SPR etsii jälleen uusia vapaaehtoisia kaveriksi. Korona-aikana kysyntää on myös verkkoystäville. Silloin yhteyttä pidetään sähköpostilla, WhatsAppilla tai ihan soittamalla. Aktiivisella vapaaehtoistyöntekijällä Mauno Nevalaisella on suomalaisten yksinäisyyteen parannuskeino.

– Jos jokainen hyväosainen ottaisi vaikka kolme yksinäistä kaverikseen, meillä ei olisi tätä ongelmaa lainkaan, Nevalainen lataa.

Kaksi ihmistä talvisessa maisemassa pihalla. Miehellä on sylissään koira, nainen antaa koiralle pusun.
Mauno Nevalainen ja Sirkka-Liisa Sirkiä tapaavat kahdesti viikossa. Monesti mukana on Nevalaisen koira Luppa. Mari Vesanummi / Yle
https://yle.fi/uutiset/3-11780982